Search

Kako dobiti "Hollywood sliko" s poceni opremo.

Hollywood slika ali izgled sem laično opisal anamorfično tehniko s katero v Hollywoodu snemajo večino filmov. Objektiv projecira razvlečeno sliko čez cel senzor (4:3) v postprodukciji pa se sliko stisne in se razmerje slike spremeni v cinemascope (2,35:1) ali podoben format. Cene takšnih objektivov lahko primerjamo s cenami avtomobilov srednjega in višjega cenovnega razreda.


Več o anamorfični tehniki: https://en.wikipedia.org/wiki/Anamorphic_format


Kako opazimo, da je slika anamorfična?

1. Bokeh krogecih, ki niso okrogli ampak v obliki elipse.

2. Rahli fisheye efekt

3. Horizontalni lens flare


Ovalni bokeh

Fisheye efekt (distortion)

Horizontalni lens flare


Sedaj pa ta poceni del...


Nato pa se iz nebes pojavi objektiv pod imenom Helios 44, Bog sonca. Ruski objektiv, ki ga izdelujejo od leta 1958. Variacij teh objektivov je malo morje. Objektivov je bilo narejenih zelo veliko, zato so tudi cene zelo nizke. Na bolha.si jih najdete za okoli 30-40€, na bolšjem sejmu pa tudi ceneje. Jaz sem objektiv kupil v Londonu, na Camden tržnici. Bil je na aparatu Zenit. Dogovoril sem se da vzamem samo lečo za 20£. Moj primerek je bil narejen leta 1970 ali prej. Kupil sem Helios 44-2. Ti zgodnji Heliosi imajo najbolj izrazit "nor" bokeh, so pa manj kontrastni kot novejši.


Torej... za 20 funtov anamorfični objektiv? NE! Dobili pa bomo zelo podoben končni izgled na fotkah in videu.

Največjo spremembo naredi elipsasta zaslonka, ki jo izrežemo iz papirja ali 3d natisnemo. Jaz sem papir nalepil na tanko plastiko in izrezal. Link do predloge zaslonk. Elipsasti vložek dam za prvi dve leči, ki se preprosto odvijeta. Po želji preko zaslonke nalepimo laks, ki bo naredil lepši flare. Po želji ga pobarvamo.


Orodje in predloge zaslonk.


Pogled v modificiran objektiv od spredaj.


Testiranje


Oprema: FujiFilm X-T2 z m42 adapterjem.


Zaslonka objektiva je na vseh fotografija popolnoma odprta za maksimalni efekt.


Približana zgornja fotografija na kateri je lepo prikazan elipsast bokeh.Na ozadju je viden rahel "swirl"efekt (fisheye), ki ga ponavadi dobimo na anamorfičnih objektivih.


Torej, se splača? Če imate čas in voljo se pomoje definitivno. Se veselim naslednjega snemalnega projekta, da stestiram še na videu.


model: Lamprečnik Sara

298 views